Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)




29 квітня 2020 р. відбулась всеукраїнська експертна онлайн-нарада «Держава і громадянське суспільство: стратегія і тактика взаємодії».

Ініціатором та організатором наради став Одеський інститут соціальних технологій – недержавний аналітичний центр, що очолює доцент кафедри публічного управління та регіоналістики ОРІДУ НАДУ А.С. Крупник, який є також регіональним координатором Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN.

У нараді узяли участь представники ОБСЄ, Офісу Президента України, Кабінету Міністрів, інших владних інституцій, а також лідери недержавних аналітичних центрів, вчені, експерти громадського сектору.

Серед учасників наради були і представники кафедри публічного управління та регіоналістики ОРІДУ НАДУ, які узяли активну участь в дискусії і внесли чимало корисних пропозицій. Усі вони будуть враховані при розробці Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на період 2021-2026 років.

Так, професор кафедри С. Саханенко запропонував розробити прозорий механізму формування складу української делегації, яка представляє нашу державу на Конференції громадських організацій Ради Європи; підвищити ефективність діяльності Платформи громадського суспільства, утвореної на виконання Угоди про Асоціацію Україна – ЄС, та Громадянської платформи Східного партнерства.

Він запропонував також розширити коло спеціалізованих омбудсманів (зокрема, з питань ВПО, літніх людей, різного роду меншин тощо) та посилити участь громадськості у їх призначенні. С. Саханенко пропонує прийняти базовий закон про саморегулівні організації (організації професійного самоврядування) в окремих суспільних сферах з передачею їм ряду регулюючих та контрольних функцій. На його думку, слід також ширше використовувати практику створення QUANGO (quasi non-governmental organisation) і забезпечити відкритий характер їх діяльності.

Докторантка кафедри О. Дуліна запропонувала створити систему громадянської освіти для лідерів організацій громадянського суспільства, органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади, зокрема, на базі регіональних інститутів НАДУ. На її думку, слід також забезпечити рівні можливості для громадських організацій поряд із бізнесом та комунальними структурами брати участі у тендерах та отримувати гранти від держави.

Кандидат наук з державного управління С. Липовська ознайомила учасників наради з досвідом ОРІДУ НАДУ щодо впровадження громадянської освіти на базі управління підвищення кваліфікації та запропонувала провести окрему веб-конференцію для бажаючих узнати більше про цей досвід.

Аспірантка кафедри А. Орлова запропонувала при формуванні проекту Нацстратегії використати передбачений Регламентом Кабінету Міністрів (ст. 56) порядок розробки проектів важливих урядових актів – через політичну пропозицію та SWOT-аналіз державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства. Вона запропонувала також розробити критерії та показники (індикатори) виконання завдань Нацстратегії на етап її реалізації.

Учасники наради домовились скоординувати надалі дії різних творчих груп, що вже працюють над створенням нової Нацстратегії розвитку громадянського суспільства. Ініціювати проведення засідання Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства, створеної при Президентові України. Підготувати і винести на широке громадське обговорення концепцію (технічне завдання) нової стратегії та ініціювати створення міжвідомчої робочої групи з представників органів державної влади та громадських експертів.