Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)


Всесвітній день електрозв’язку та інформаційного суспільства


В цьому році 17 травня відзначалося 50 річниця Всесвітнього дня електрозв'язку та інформаційного суспільства, який святкується щорічно з 1969 року. Зазначена дата підкреслює прискорення темпів розвитку і величезні можливості цифрових технологій. Ця дата вважається професійним святом усіх, хто присвятив себе роботі з найбільш технологічними напрямками, незалежно від сфери діяльності.
17 травня 2019 року в рамках роботи центру інновацій в електронному урядуванні Одеського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України та Одеської Національної академії зв’язку ім. О.С. Попова відбулася науково-практична конференція “Інформаційне суспільство та сталий розвиток”.
Відкрив конференцію Ю. Пігарєв, к.ф.-м.н., доцент, завідувач кафедри електронного урядування та інформаційних систем Одеського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України. У своєму вступному слові він зупинився на місті та ролі цифрових технологій, які вони відіграють у різних сферах діяльності. Особливу увагу було приділено порядку денному Міжнародного союзу електрозв'язку на цій рік, а саме темі подолання розриву в стандартизації. Саме майбутні стандарти, у тому числі 5G, особливо в поєднанні зі штучним інтелектом, великими даними, інтернет речей тощо забезпечать цифрове перетворення усіх галузей людської діяльності та створять додатки в цілому ряді нових областей, які ми скоро будемо сприймати як належне - від безпілотних автомобілів до більш безпечних і розумних міст.
Студентка факультету менеджменту та бізнес-технологій Н. Ющенко (науковий керівник Л. Сметаніна, к.пед.н., доцент кафедри електронного урядування та інформаційних систем) виступила з доповіддю «Технології доповненої реальності в бізнесу». Вона підкреслила, що на перший погляд може здатися, що доповнена реальність (в перекладі з англійської augmented reality або AR) не така цікава, як віртуальна, тому що вона лише перетворює дані на зображення або анімацію і накладає це на реальний світ. Однак це далеко не так. Кількість компаній, які використовують доповнену реальність росте з кожним днем. Для брендів можливості доповненої реальності практично не обмежені: покупки прямо через камеру мобільного телефону, брендовані ігри, відео і аудіо контент і так далі. Компанія Hidden Creative провела дослідження, де дослідники з'ясували, що вірогідність здійснення купівлі товару після вивчення предмета в доповненій реальності зростає на 35% в порівнянні з використанням звичайної фотографії в каталозі. На при кінці Н. Ющенко зазначила, що зараз ми живемо в період розвитку AR галузі і саме зараз час знаходження незвичайних способів використання та усвідомлення всієї сили та можливості цієї фантастичної для нас колись технології — доповненої реальності.
Студент факультету менеджменту та бізнес-технологій М. Кірпічніков (науковий керівник Л. Сметаніна, к.пед.н., доцент кафедри електронного урядування та інформаційних систем) розповів про вектори монетизації соціальних мереж у інформаційному суспільстві. Він зазначив, що у період активного розвитку діджиталізації змінюються усі процеси у суспільстві, у тому числі і вектор можливостей отримання прибутку. Наприклад, з власних аккаунтів у соціальних мережах. До основних переваг щодо використання аккаунтів у соціальних мережах для отримання прибутку студент відніс наступні: молоді користувачі, швидке зростання популярності мережі, легка організація контенту та відсутність необхідності підтримувати великі рекламні бюджети і досконалі маркетингові інструменти для генерації потоку клієнтів.
Л. Сметаніна зупинилася на аналізі інструментів електронної демократії в Україні, а І. Макарова, к.т.н., доцент кафедри електронного урядування та інформаційних систем звернула увагу на необхідність підвищення цифрових навичок у слухачів та студентів закладів вищої освіти.

Фотогалерея