Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)


"Чи є майбутнє в електронної демократії на Одещині?" Обговорюємо проект Концепції розвитку електронної демократії в Одеській області та плану заходів з її реалізації


19 лютого 2019 року у приміщенні конференц-залу «Амстердам» Impact Hub Odessa (м. Одеса, вул. Грецька, 1а) відбулася публічна дискусія "Чи є майбутнє в електронної демократії на Одещині?".
08 листопада 2017 року Кабінет Міністрів України схвалив Концепцію розвитку електронної демократії (е-демократія) в Україні та затвердив План заходів щодо її реалізації. Подальший розвиток та зміцнення демократії в Україні шляхом формування політичних, організаційних, технологічних та ідеологічних умов розвитку електронної демократії стало головною метою Концепції.
Найбільший потенціал інструментів е-демократії формується на регіональному та місцевому рівнях. З цією метою Всеукраїнська громадська організація (ВГО) «Асоціація сприяння самоорганізації населення» в рамках швейцарсько-української Програми EGAP (Е-governance for Accountability and Participation) “Електронне урядування задля прозорості влади та участі громади” за підтримки Innovabridge Foundation, що фінансується Швейцарською Конфедерацією, у співпраці з Державним агентством з питань електронного врядування України та спільно з Одеською обласною державною адміністрацією ініціювала розробку Концепції розвитку електронної демократії в Одеській області та відповідного Плану заходів. Метою вищезазначеного заходу було публічне обговорення проекту Концепції розвитку електронної демократії в Одеській області та Плану заходів до її реалізації за участю експертного співтовариства, представників регіональної та місцевої влади, інститутів громадянського суспільства.
В обговоренні на тему «Чи здатні регіональні та локальні концепції сприяти розвитку електронної демократії в Україні?» взяли участь: Олександра Калашникова - аналітик ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення», Віталій Свічинський - заступник голови Одеської обласної державної адміністрації, Сергій Карелін - координатор компоненту «Національна політика» Програми «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP), Анатолій Бойко - голова Одеського обласного осередку ВГО «Комітет виборців України», Софія Сакалош - керівник Лабораторії електронної демократії ГО «Подільська агенція регіонального розвитку», Владислав Макарець - член Агенції місцевої демократії Дніпропетровської області. Модератором публічної дискусії виступив Андрій Крупник, заступник Голови ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення».
Регіональний та місцевий розвиток електронної демократії, комунікація органів публічного управління з суспільством, співпраця, прозорість та підзвітність, залучення громад до життя своєї держави - стали ключовими темами обговорення аналітиками та експертами, запрошеними ВГО "Асоціація сприяння самоорганізації населення".
Як відзначив заступник голови Одеської ОДА Віталій Свічинський, "Змінюється суспільство - і змінюється влада, і ми готові до співпраці. Хочу, щоб ми напрацювали такі інструменти, які були б зручні для використання всього суспільства, і щоб люди мали бажання ними скористатися. Бо можна створити мільйони сервісів, витратити на них багато ресурсів, але головне - щоб вони були зручними і ефективними, з точки зору користувачів".
Як зазначив С. Карелін, головним тезисом платформи е-демократії є "Впливай на майбутнє".
У заході взяли активну участь експерти із закладів вищої освіти м. Одеса, а саме: Одеського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, Одеської національної академії зв’язку ім. О.С. Попова, Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова, а також виконавчий директор Одеського відділення Асоціації міст України (АМУ) та представники міст-членів АМУ Одеса, Біляївка, Теплодар, Южний, Чорноморськ, Білгород-Дністровський. В обговоренні проекту Концепції також взяли участь представники Балтської, Куяльницької та Тузлівської об’єднаних територіальних громад, Одеської обласної державної адміністрації та Одеської міської ради.


Фотогалерея