Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)



    Микола Гоголь - не тільки геніальний письменник, а й надзвичайно цікава людина. Його життя багато в чому залишається загадкою й донині. Запрошуємо вас відвідати Національний музей-заповідник М.В. Гоголя та Літературно-меморіальний музей М.В. Гоголя.









   Національний музей-заповідник М.В. Гоголя
   Національний музей-заповідник М.В.Гоголя є перлиною туристично-рекреаційного меморіалу "Гоголівські місця на Полтавщині". У колишній Василівці (тепер с. Гоголеве) жив Микола Гоголь. У цьому мальовничому куточку пройшли його дитячі та юнацькі роки, тут він відкрив світ, сповнений зворушливих, сумних і веселих легенд, поетичної фантазії. Кожному, хто прагне глибше пізнати не тільки біографію видатного письменника, а й українську душу його, пропонується ознайомлення із комплексом архітектурних і ландшафтно-природних об'єктів: батьківським будинком, флігелем, парком-садом із малими архітектурними формами, могилою батьків. Гоголівський меморіал - це потужний науково-культурний центр і важливий осередок збереження духовного національного надбання. За оцінкою діяльності заповідник входить у десятку кращих провідних музеїв України.







   Літературно-меморіальний музей М.В. Гоголя
   Літературно-меморіальний музей М.В. Гоголя Великосорочинський літературно-меморіальний музей М.В.Гоголя - справжній осередок національної культури, де працюють люди по-справжньому закохані у творчість свого великого земляка, історію рідного краю і роблять все для того, щоб кожний, хто відвідає сорочинську землю, відчув цей край. Музейна експозиція розташована у п'яти залах і складається з двох розділів: "Життєвий шлях і літературна діяльність письменника" та "М.В.Гоголь і сучасність". Експозиція музею показує все в русі: починаючи від дитячих років письменника, зростання М.Гоголя як художника слова і продовжує розповідь до останніх днів життя та вшанування пам'яті генія слова у подальшому. Експонати музею наближають нас до подій 19 століття, до розуміння М. Гоголя як письменника та особистості. З полотен, стародавніх фотографій та літографій постає перед очима картина тогочасної України, дорогі серцю письменника куточки - Великі Сорочинці, Василівка, Миргород, Диканька, Полтава, Ніжин. В музеї можна побачити портрети батьків Гоголя роботи худ. В. Суханова, фото матері і чотирьох сестер письменника, копію запису про народження і хрещення М. Гоголя з метричної книги Спасо-Преображенської церкви. Унікальними експонатами музею є першовидання творів М. Гоголя, особисті речі письменника - одяг, портфель, валіза, записна книжечка; портрет письменника - копія роботи худ. Ф. Молєра, меблі 18-19 ст. ст., копії атестату Ніжинської гімназії, рукописів та малюнків Гоголя.