Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)


1 листопада 2021 року у рамках святкування двадцятої річниці створення кафедри публічного управління та регіоналістики відбулася експертна нарада «Шляхи реалізації на рівні територіальних громад Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021-2026 роки». Організаторами зустрічі стали Мережа публічного права та адміністрації UPLAN, кафедра публічного управління та регіоналістики та Одеський інститут соціальних технологій (ОІСТ).

Нараду відкрила завідувачка кафедри, д.держ.упр., професорка Людмила Приходченко, привітавши всіх з 20-річчям утворення кафедри та побажавши всім присутнім творчого натхнення, невичерпної енергії, мудрості і терпіння в нелегкій праці – реалізації завдань Стратегії та розбудові громадянського суспільства.

Ксенія Дітчук, керівниця проєкту Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN, звернула увагу на важливість і необхідність комунікації всіх суб’єктів, від яких залежить реалізація Нацстратегії на найближчу перспективу, і особливо – науковців. Експертка справедливо підкреслила, що наповнення стратегії конкретними справами, тим, як вона буде здійснюватися, ким контролюватися – залежить від кожного з нас.

Основні пріоритети та завдання Національної стратегії 2021-2026 для територіальних громад коротко проаналізував регіональний координатор Мережі UPLAN в Одеському регіоні, директор ОІСТ, к.політ.н., доцент, доцент кафедри Андрій Крупник.

Про те, який вплив має реформа місцевого самоврядування на розвиток громадянського суспільства на рівні територіальних громад розповів професор кафедри, д.держ.упр., професор, експерт Мережі UPLAN Сергій Саханєнко.

Власним баченням шляхів перетворення громадян з об'єктів у суб'єкти управління на місцях поділився к.держ.упр., доцент, доцент кафедри Степан Давтян, зазначивши, що залучення громадськості до реалізації Нацстратегії – один з найважливіших чинників її успішності.

Про роль громадянської освіти у реалізації завдань Нацстратегії-2026 та практичні аспекти її запровадження розповіла директорка КУ «Шабівський центр професійного розвитку педагогічних працівників» Шабівської ТГ Одеської області Ольга Сушицька.

Думками про роль місцевої демократії у підвищенні спроможності об'єднаних ТГ поділилася з учасниками керівниця департаменту проєктної діяльності ОІСТ, аспірантка кафедри Анжеліка Чайка.

Чому важливий громадський контроль у сталому розвитку територіальних громад і як його правильно організувати та здійснити озвучила доцентка кафедри, к.держ.упр., доцентка, експертка Мережі UPLAN Оксана Дуліна.

Про те, яким має бути науково-методичне та інформаційне забезпечення реалізації завдань Нацстратегії 2021-2026 розповіли відповідно заступниця директора ОІСТ, експертка Мережі UPLAN Алла Орлова та завідувачка відділу соціокультурної діяльності ООУНБ імені М. Грушевського, комунікаційна менеджерка ОІСТ Ольга Нагорнюк.

Про Е-послуги та інші інструменти електронної демократії як необхідні чинники реалізації Нацстратегії зауважив декан факультету публічного управління та адміністрування, к.політ.н., доцент доцент кафедри Ігор Куспляк.

До обговорення актуальних та проблемних питань, що об’єктивно існують на шляху реалізації Нацстратегії на національному, регіональному та локальному рівнях, долучилися й інші учасники експертної наради.

Вадим Георгієнко, який представляє платформу «Розумна взаємодія», зауважив, що громадська участь громад наразі є ще мінімальною, мешканці насамперед опікуються власними побутовими потребами. Тому в пілотному проєкті платформи "РВ" вчать прозорим процедурам, мотивують людей до згуртування, налаштовують на застосування інструментів е-демократії.

Ольга Мірошник, регіональна координаторка Мережі UPLAN в Харківській області, звернула увагу на необхідність практичного й оперативного розв'язання нагальних проблем місцевого життя спільними зусиллями громадськості і влади.

Очільник Департаменту внутрішніх зв’язків Одеської міської ради Олександр Жильцов вказав на необхідність детального вивчення громадського сектору Одеси та налагодження партнерства всередині їх.

Заступник голови Доброславської територіальної громади Юрій Черній підтримав пропозиції інших учасників експертної наради щодо усвідомленого та відповідального включення активних мешканців громад у процеси перетворень у громадах та подякував науковцям та громадським експертам за методичну допомогу в удосконаленні управління та включення внутрішніх ресурсів громад.

Петро Надолішний, творець й багаторічний керівник кафедри публічного управління та регіоналістики, д.держ.упр., професор звернув увагу на відсутність в Стратегії положень про народовладдя та контролю за здійсненням її завдань, а це означає, що їх слід вирішувати в регіональних програмах і на рівні територіальних громад. Тому на шляху творення громадянського суспільства роботи багато: кропіткої, уважної, наполегливої праці.

Фотогалерея