Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)


18 травня 2021 року відбулося відкриття щорічного Фестивалю наук та круглий стіл на тему: «Громадянське суспільство і влада – два крила стійкої, незалежної України», в онлайн-режимі на платформі Zoom.

Круглий стіл було проведено в межах традиційного Фестивалю науки кафедрою публічного управління та регіоналістики Одеського регіонального інституту державного управління разом із громадською організацією «Одеський інститут соціальних технологій» і Громадською мережею публічного права та адміністрації UPLAN.

Захід відбувся за участі представників Регіональної мережі випускаючих кафедр у сфері публічного управління та адміністрування (кафедри права та публічного управління Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського, кафедри освітнього менеджменту та публічного управління Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К. Ушинського, кафедри державного управління та місцевого самоврядування Херсонського національного технічного університету, кафедри управління та адміністрування Комунального вищого навчального закладу «Вінницька академія неперервної освіти»), посадовців центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських експертів з м. Києва, м. Білої Церкви, Одеського, Дніпропетровського, Львівського, Харківського, Херсонського та Вінницького регіонів.

Захід вітальним словом відкрили директор ОРІДУ НАДУ, д.політ.н., професор М.М. Іжа та завідувачка кафедри публічного управління та регіоналістики д.держ.упр., професор Л.Л. Приходченко, к.держ.упр., доцент, начальник міжрегіонального управління Національного агентства з питань державної служби у Вінницькій, Житомирській та Хмельницькій областях, рецензент освітніх програм ОРІДУ НАДУ К.Х. Герасим’юк, д.політ.н., професор, завідувач кафедри освітнього менеджменту та публічного адміністрування О.О. Долженков.

До них приєдналися голова правління Центру політико-правових реформ І.Б. Коліушко, який наголосив на необхідності відходити від стереотипів, закладених радянською системою, зазначив, що на часі відкриваються нові можливості для громадських організацій, які наразі мають можливість долучатися до формування політики через директорати, організовані при міністерствах.

Заступниця директора Департаменту інформації та взаємодії з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України, завідувачка відділом сприяння розвитку громадянського суспільства та комунікацій з громадськістю Н.В. Окша, підтримуючи необхідність співучасті громадськості в роботі Уряду, наголосила на наявності форм взаємодії влади й громадян, що практично реалізуються, у межах ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», е-урядування, мали місце в процесі розробки Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021-2026 роки.

Модератором заходу виступив доцент кафедри публічного управління та регіоналістики, к.політ.н., доцент, директор громадської організації «Одеський інститут соціальних технологій», регіональний координатор Мережі UPLAN А.С. Крупник. У ході свого виступу та впродовж заходу він запропонував учасникам звернути увагу на такі важливі питання: якими є виклики в умовах реформ для публічної влади та як їй відповісти на ці виклики; що може сьогодні громадянське суспільство як драйвер стійкості та сталості розвитку України; а також як налагодити механізми владно-громадської взаємодії.

З ключовими доповідями виступили д.держ.упр., професор, професор кафедри публічного управління та регіоналістики С.Є. Саханєнко, керівник програм з розвитку громадянського суспільства Українського незалежного центру політичних досліджень М.В. Лациба, керівниця патронатної служби Одеської обласної державної адміністрації, к.держ.упр., доцент кафедри публічного управління та регіоналістики С.О. Липовська, експертка Мережі UPLAN, аспірантка кафедри публічного управління та регіоналістики А.І. Орлова.

Так, С.Є. Саханєнко проаналізував три варіанти взаємодії органів публічної влади та громадських організацій: співробітництво, його відсутність та конфронтацію.

А.І. Орлова в ході своєї доповіді підкреслила, що громада та громадськість є базовим рівнем конструкції державної влади, а свідомі, відповідальні та небайдужі громадяни – основа громадянського суспільства.

М.В. Лациба навів низку прикладів успішних практик взаємодії органів влади та третього сектору.

С.О. Липовська вела мову про підвищення дієвості інструментів взаємодії органів державної влади з громадськістю на рівні обласних державних адміністрацій.

Активну участь у дискусії взяла регіональна координаторка Мережі UPLAN в Харківському регіоні О.І. Мірошник, яка поділилася практикою роботи у громадській раді в Харківському регіоні та наголосила на важливості залучення експертів, науковців до роботи громадських організацій. П.І. Надолішній представив актуальні думки щодо напрямків удосконалення взаємодії влади й громадськості.

У ході круглого столу також було висловлено низку конструктивних думок учасників, з-поміж яких не лише викладачі вищих навчальних закладів Регіональної мережі, а й практики з місцевого, районного та регіонального рівнів, аспіранти кафедри.

Детальніше про зміст заходу можна дізнатися, переглянувши повну версію за посиланням

Фотогалерея