Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)


6 липня 2020 р. відбувся вебінар з питань моніторингу та оцінювання Нацстратегії, організований Робочою групою з підготовки нової Нацiональної стратегiї сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021-2025 роки, (створеної за спільної ініціативи офісу ОБСЕ в Україні та Офiсу Президента України за участі Мiнiстерства молоді і спорту та Секретарiату Кабінету Міністрів України). У вебінарі узяв участь доцент кафедри публічного управління та регіоналістики к.політ.н., доцент А. Крупник та аспірантка кафедри Алла Орлова, тема наукового дослідження якої безпосередньо пов'язана із моніторингом та оцінюванням державної політики у сфері розвитку громадянського суспільства.

Дуже цікаву і корисну інформацію про зарубіжний досвід розробки та реалізації подібних Національних стратегій надав Любен Панов– директор Болгарського центру некомерційного права. Він наголосив на головних умовах успішної реалізації державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства, першим з яких є політична воля.

Найважливішим компонентом Національної стратегії є механізм її реалізації, який має бути добре продуманий і сформований ще на етапі її розробки. Моніторинг виконання певних завдань Нацстратегії, що здійснюватимуться через урядові плани заходів, має бути доповнено оцінюванням наслідків їхнього впровадження.

В ході вебінару А. Крупник цікавився досвідом показників оцінювання реалізації подібних Нацстратегій в зарубіжних країнах. Але виявилось, що це питання є доволі складним і залежить від пріоритетів самої Нацстратегії.

Вирішено одне з наступних засідань Робочої групи присвятити саме питанням критеріїв, показників та процедурам моніторингу та оцінювання процесу реалізації Нацстратегії.