Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)



   6-7 лютого 2018 року в конференц-залі «ОК Одеса» проведено семінар «Підсумки децентралізації на Одещині 2016-2017 рр.», який організував Одеський центр розвитку місцевого самоврядування за підтримки Одеської обласної державної адміністрації .
   На семінарі були присутні голови та представники об’єднаних територіальних громад Одеської області, голови та заступники голів районних рад, сільські, селищні, міські голови.
    Представників ОТГ привітали заступник голови Одеської облдержадміністрації Світлана Шаталова, перший заступник голови Одеської обласної ради Олег Радковський та голова регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Сергій Хрустовський.
   Результати реформи в Україні у своєму виступі висвітлила Лілія Попова, начальник відділу Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. За її інформацією, наразі в Україні створено 705 об’єднаних громад, з них 665 ОТГ перейшли на прямі міжбюджетні відносини, а 40 очікують на призначення перших виборів ЦВК. Вона також наголосила на злагодженій роботі Балтської, Біляївської, Великомихайлівської, Маразліївської і Красносільської ОТГ та зазначила, що впродовж 2015-2017 років об’єднаними громадами України реалізовано 4 898 проектів. А 2018 рік має стати найпотужнішим у процесі об’єднання громад.
   Про пріоритети та завдання реформи на 2018 рік розповів Юрій Ганущак, експерт Центрального офісу реформ, котрий окреслив перспективи прийняття 17 законопроектів, що мають першочергове значення для подальшого поступу децентралізації, зазначивши, що їх сподіваються ухвалити до липня поточного року.
   Досягнення громад презентували голова Балтської ОТГ Сергій Мазур, голова Біляївської ОТГ Михайло Бухтіяров та голова Великомихайлівської ОТГ Тетяна Жарська.
   Зазначимо, що процес створення об’єднаних територіальних громад на Одещині розпочався у 2015 році. Перші вибори відбулися восени 2015 року у 8 об’єднаних громадах, які утворилися внаслідок об’єднання 40 місцевих рад (98 населених пунктів). 2016 рік був менш активним у створенні громад і спонукав до виходу на вибори трьох ОТГ. У 2017 році процес об’єднання набув обертів і вивів на вибори 14 громад.
   Так, станом на 1 січня 2018 року в області функціонують 25 об’єднаних громад, з них 4 – міські (утворені навколо міст); 6 – селищні; 15 – сільські. В радах, що реорганізувалися шляхом приєднання, запроваджені посади старост, кількість яких становить 40, та 2 - виконуючі обов’язки. При цьому з 25 громад 3 громади створилися шляхом об’єднання сільських рад суміжних районів.
   Начальник відділу підвищення кваліфікації кадрів ОРІДУ НАДУ при Президентові України Світлана Липовська взяла участь у дискусії на тему: «Кадрова спроможність об’єднаних територіальних громад: виклики та можливості» та презентувала план навчальних заходів для об’єднаних територіальних громад. У ході виступу вона ознайомила учасників із заходами щодо підготовки та підвищення кваліфікації, які були проведені у 2017 році та планами - графіками на 2018 рік, умовами вступу в Одеський регіональний інститут державного управління НАДУ при Президентові України для отримання диплома про вищу освіту бакалавра і магістра та перспективами співпраці з органами місцевого самоврядування Одещини, в тому числі навчання старост.

Фотогалерея додається.