Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)



   Ідея створити в музеї експозицію, присвячену АТО, народилася два роки тому. Відтоді над її втіленням працювали військові, волонтери, учасники афганської війни, моряки-підводники та ветерани-офіцери.
    Першою в експозиції представлена інсталяція українського блокпосту, як символ початку бойових дій. Далі – документи, осколки, тубуси боєприпасів, військова форма, амуніція, бойові прапори, особисті речі військовослужбовців. «Усі ці відголоси війни привозили з Донбасу її безпосередні учасники. Приїжджали з відряджень з великими мішками: все, що могли вивезти, вони вивозили!», - пояснила завідувач музею Наталія Югова.
    Тут - і стенди зі світлинами. Перший - присвячений анексії Криму, наступні - знаковим боям за Савур-Могилу, Слов'янськ, Краматорськ та інші міста, що за них боролися війська оперативного командування. В іншій частині залу - куточок, присвячений загиблим на Донбасі. Окремо - діорама про героїчну оборону Донецького аеропорту. Бетонні балки, металоконструкції: усе це спроба відтворити ті бойові обставини.
    Також окремими експозиціями представлені військові частини оперативного командування «Південь», командування Військово-Морських сил, Повітряного командування «Південь» та їх безпосередня участь в боях за Савур-Могилу, Слов’янськ, Краматорськ та інші міста, які звільняли війська цих командувань.
    Військові кажуть: такий музей вкрай важливий. По-перше, для патріотичного виховання молоді, по-друге - це пам'ять для самих учасників АТО. «Вони зможуть зайти й побачити, що дійсно: ті героїчні вчинки, які вони вчиняли в зоні АТО, відтворюються тут, в цьому музеї, ніхто цю історію не забуває і про них пам'ятають», - зазначив полковник запасу Микола Овчаренко. Дякуючи йому за чудово проведену екскурсію від імені слухачів групи, Інна Любарська зауважила: «Гідне увічнення пам`яті загиблих воїнів, відзначення та пропагування їхньої доблесті, мужності, стійкості, проявленої під час ведення бойових дій, є однією з найважливіших функцій держави, основою національно-патріотичного виховання. Виховання патріотизму як почуття і як базової якості особистості сьогодні, як ніколи, потрібні всім, в першу чергу управлінцям».
    Наразі музей активно поповнюється новими експонатами із зони АТО. Тож двері його відчинені для всіх бажаючих

Фотогалерея додається.