Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)




В Україні стартував проект «Прозорість і підзвітність у державному адмініструванні та послугах» (TAPAS) (www.tapas.org.ua), який має підтримати, вдосконалити і забезпечити розвиток систем електронного врядування і забезпечується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та урядом Великої Британії. Ця підтримка має на меті імплементацію видимих та успішних реформ в державному управлінні та послугах для знищення корупції в таких ключових сферах як електронні державні закупівлі, відкриті дані та електронні сервіси.
Один з компонентів проекту «Відкриті дані» займатиметься підвищенням доступності та якості відкритих даних в Україні. Для цього планується створення Національної мережі тренерів з відкритих даних. Метою створення мережі тренерів є розвиток відкритих даних на місцевому рівні та підготовка фахівців, які будуть проводити тренінги з відкриття даних для місцевих органів влади та фактично стануть агентами змін у галузі відкриття даних у регіонах. Тренінг проходить у рамках даної компоненти проекту TAPAS у партнерстві з громадською організацією «Агенція журналістики даних» (Texty.org.ua).
Першим етапом розбудови Національної мережі тренерів з відкритих даних став чотириденний навчальний курс для майбутніх тренерів з відкритих даних, який відбувся у місті Київ в період з 27 лютого до 02 березня 2017 року. Перед початком тренінгу було отримали 160 аплікаційних форм, з яких відібрали 7 найкращих кандидатів. До складу найкращих кандидатів увійшов завідувач кафедри інформаційних технологій та систем управління Пігарєв Ю.Б. Протягом чотирьох днів вони брали участь у семінарах щодо підходів та інструментів у роботі з відкритими даними, методології проведення тренінгів та новітніх методів навчання дорослих, а також навичок налагодження комунікації з органами державної влади. За результатами успішного проходження навчання учасники програми мають провести 7-8 навчальних заходів та консультацій для органів місцевої влади за фінансування проекту TAPAS.
09.03.2017 року за участю Національної академії державного управління при Президентові України та її регіональних інститутів у м. Дніпро, Львів, Одеса та Харків відбулося обговорення проекту концепції розвитку інформаційно-комунікативної інфраструктури (ІКІ) Національної академії державного управління при Президентові України “Електронна академія” у форматі відеоконференції.
Кожен з регіональних інститутів надав свої пропозиції щодо розвитку ІКТ.
Команда Одеського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України підкреслила, що Е-академія дуже складна, багаторівнева та потужна система, яка представляється певною архітектурою, але в основні її архітектури
лежить ІТ-архітектура організації. Природньо, що розбудова проекту Е-академія повинена базуватися на єдиному інформаційно-комунікаційному середовищі, при цьому мова повинна йти не про модернізацію існуючої ІТ-архітектури, а про принципове та революційне перетворення ІКІ. Треба дати для себе відповідь: на якій базі буде побудована ІТ-архітектура та на основі яких ІТ-технологій. Буде це дата-центр Національної академії відповідного рівня з розгортанням приватної хмари, або звичний серверний майданчик або з урахуванням прийняття у найближчому майбутньому Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обробки інформації в системах хмарних обчислень вести розмову про ІТ-аутсорсинг. Від вибору напрямку розвитку ІКІ Національної академії залежить, які зміни потребує ІКІ регіональних інститутів. В будь якому випадку не завадило б скористатися досвідом організацій, які проходили цей шлях у форматі ІТ-консалтингу. На першому етапі треба провести інвентаризацію ІКІ, як запропонували фахівці Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України. Крім того, було запропоновано ввести до складу ради з питань розвитку ІКІ Національної академії державного управління при Президентові України представників регіональних інститутів.
Після обговорення регіональні інститути підтримали проект концепції розвитку ІКІ Національної академії державного управління при Президентові України “Електронна академія” з урахуванням наданих пропозицій.
Фотогалерея додається.