Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)



27 серпня - 160-річчя від дня народження Івана Яковича Франка


Знаковою постаттю в історії України, як у літературній, загальнокультурній, так і в політичній площині є Іван Якович Франко. Багатогранно обдарований письменник і вчений, критик, публіцист, перекладач, теоретик літератури, мистецтвознавець, економіст, історик, феноменальна продуктивність і різнобічність інтересів якого не мають аналогів не лише у вітчизняній традиції, а й є рідкісною у світовому контексті, він також виявив себе як харизматичний громадський та політичний діяч, один із перших українських політиків – був співзасновником та головою першої української політичної партії, борцем за емансипацію людини і нації від будь-якого поневолення.
Відповідно до Указу Президента України від 08.12.2015 № 687/2015 «Про вшанування пам’яті Івана Франка» протягом 2016 року проводитиметься низка культурних заходів, спрямованих на вшанування пам'яті видатного українського письменника, науковця та громадського діяча, популяризації його літературної, публіцистичної, наукової спадщини, а також з нагоди відзначення пам'ятних дат - 160-річчя від дня народження та 100-річчя від дня смерті.
Іван Франко народився 27 серпня 1856 року в селі Нагуєвичі (нині село Івана Франка) Львівської області. Після Дрогобицької гімназії вступив до Львівського університету. Через 16 років закінчив Чернівецький університет. 1893 року захистив у Відні докторську дисертацію. Організатор видань «Громадський друг», «Дзвін», «Молот». Його друкована спадщина сягає 50 томів зібрання творів. Відомий визначними творами політичної лірики: «Гімн», «Каменярі», «Товаришам із тюрми». У збірнику «Зів’яле листя», «Мій ізмарагд» переважають мотиви філософської та інтимної лірики. Автор поем «Панські жарти», «Смерть Каїна», «Похорон», «Іван Вишенський», «Мойсей», оповідань «бориславського циклу», повістей «Борислав сміється», «Захар Беркут», «Для домашнього вогнища», «Перехресні стежки» та ін. Написав драматичні твори «Сон князя Святослава», «Кам’яна душа», «Украдене щастя» та ін. Автор праць з історії та теорії літератури, перекладач творів з російської, польської, чеської, сербської, хорватської, німецької, англійської, французької, старогрецької, римської, арабської, ассиро-вавилонської та інших мов. Твори І. Франка перекладено багатьма мовами світу. Окремі поезії покладено на музику, деякі прозові твори екранізовано й інсценізовано.
Наприкінці ХІХ-на початку ХХ ст.І.Франко був чи не першим українським письменником модерного типу в українській літературі. Його зацікавлення особливими станами людської психіки, пов’язаними з хворобою чи моментами особливого зворушення, виявили тяжіння до модерної школи європейського художнього мислення, котру започаткував натуралізм і розгорнули такі літературні течії, як імпресіонізм, символізм та неоромантизм.
Та найбільшої слави він здобув як поет. Використавши величезний арсенал поетичних форм, засобів, прийомів, збагативши українську літературу світовим поетичним досвідом, він називав поезію «вогнем в одежі слова». На час виходу першої збірки «З вершин і низин» (1887) Іван Франко був уже відомим громадським діячем, знаним письменником і ученим, твори якого читали й перекладали у Києві, Петербурзі, Варшаві, Відні. Після Шевченківського «Кобзаря» це була найзначніша за змістом і формою поетична книга.
«Академія в одній особі» - називали І.Франка сучасники, від знаючи, до того ж, його добре володіння 14 мовами. На початку ХХ ст. ім’я митця набуло широкої популярності, і понад 30 років Іван Якович перебував у центі громадського й літературного життя в Україні, фактично формуючи суспільно-естетичну свідомість і спрямовуючи її до творення національної літератури.
Великою заслугою І.Франка є створення літературної школи українського письменства, статті та рецензії охоплювали майже всі явища тогочасної літератури. Величезним був і перекладацький доробок видатного майстра слова, який охоплював широкий діапазон світового письменства та усної народної творчості від найдавніших часів до початку ХХ ст. Письменник переклав українською мовою твори близько 200 авторів із 14 мов та 37 національних літератур. Перу Івана Франка належить понад 5 тисяч творів з різних галузей знань. Небагато в історії людства знайдеться постатей, рівних йому за різнобічністю таланту, енциклопедичною освіченістю, працьовитістю і наполегливістю, які були б гідні титанів Відродження. Пропонуємо віртуально завітати до Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка та ознайомитись з меморіальною та літературною експозиціями.

http://dim-franka.lviv.ua/memorialna-ekspozytsiya/
Фотогалерея додається.