Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)




   24 червня 2016 року аспірантка кафедри європейської інтеграції Марія Лемець прийняла участь у Одеському міжнародному судовому форумі ІІ Конституційний полілог «Судова реформа: важливий крок у правильному напрямку. Що далі?», який проходив у Апеляційному суді Одеської області.
   Форум проходив у чотири сесії з дещо провокативними назвами «Новий судоустрій-шок для системи», «Новий світ професійних, моральних і незалежних суддів?», «Корупція в судах – чи реально її здолати?», «Незалежність судової системи – хто захистить суд». Форум був присвячений обговоренню ряду ключових питань, серед яких: Чи буде новий Верховний Суд дійсно новим чи це просто зміна назви? Що чекає на вищі спеціалізовані суди і як вони будуть трансформовані? Чи враховано міжнародні та європейські стандарти під час прийняття імплементаційного закону? Чи прийдуть до суду «нові» обличчя? Яку роль в процесі добору та конкурсів матиме громадськість? Хто в судовій реформі відповідає за антикорупційну роботу? Чи стане декларація родинних зв’язків та декларація доброчесності ефективним інструментом запобігання корупції? Яка роль громадянського суспільства може бути в боротьбі з корупцією в судовій системі? Чи є конституційні зміни достатніми, щоб забезпечити незалежність судової системи раз і назавжди? До якої межі громадянське суспільство може впливати на суди і суддів?
   Захід зібрав більше сотні учасників, серед яких судді, адвокати, представники громадськості та експертного середовища.
   Спікерами Форуму виступили: Довідас Віткаускас, координатор Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», Реда Молієне, директор Національної судової адміністрації Литовської Республіки, Ярослав Романюк, голова Верховного Суду України, член Конституційної комісії, Ігор Бенедисюк, голова Вищої Ради юстиції, член конституційної комісії, Станіслав Щотка, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя у відставці, Сергій Петухов, заступник міністра юстиції з питань європейської інтеграції, Богдан Моніч, заступник голови Ради суддів України, Володимир Кравчук, президент Асоціації розвитку суддівського самоврядування України, член Конституційної комісії, Олександр Водянніков, Національний радник з юридичних питань, керівник відділу верховенства права Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Богдан Нагайло, керівник проекту DRI (Україна), Маркіян Галабала, експерт судової групи Реанімаційного пакету реформ, та інші.
    Форум є частиною ІІ Конституційного полілогу, організованого Democracy Reporting International (DRI), Координатором проектів ОБСЄ в Україні, Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України, Асоціацією правників України та проектом Європейського Союзу «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні». DRI організував Форум у рамках проекту «Поза Києвом: Розвиток компетенції акторів змін у регіонах України, як сприяти ключовим політичним реформам», що впроваджується DRI у співпраці з Інститутом міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Проект фінансується Міністерством закордонних справ Німеччини.
   Відеозапис трансляції форуму за посиланням:
    http://www.ustream.tv/recorded/88764344

Фотогалерея додається.