Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)



   В період з 10 по 15 травня 2015 року делегація інституту у кількості 11 осіб взяла участь у навчальному семінарі «Державне управління – завдання та обов’язки», що проходив на базі Національної школи державного управління (KSAP, м. Варшава, Польща) за фінансової підтримки Польсько-Американського Фонду Свободи. До складу делегації входили: завідувач кафедри державного управління і місцевого самоврядування професор Л.Л. Приходченко, заступник декана факультету державного управління І.С. Куспляк, завідувач сектору міжнародних зв’язків А.П. Маєв, а також 8 слухачів спеціальності «Державне управління». Програму семінару урочисто відкрила керівник офісу директора KSAP Катаржина Воз, яка привітала учасників від імені керівництва закладу та побажала всім успішної роботи. Представник Польсько-Американського Фонду Свободи Мирослав Скорко у своїй промові наголосив на важливості підтримки демократії в Україні та, зокрема, на необхідності професійного навчання молодих українських управлінців, чому його фонд приділяє велику увагу. Усі учасники з українського боку також мали можливість презентувати себе та обґрунтувати свою мотивацію щодо участі у зазначеному семінарі.
   Навчальною програмою було передбачено лекції з питань публічної служби, місцевого самоврядування, територіальної організації влади, боротьби з корупцією, взаємовідносин із європейськими фондами та інших актуальних проблем. Доповідачами виступали як професори польських вищих навчальних закладів так і державні службовці високого рангу. Зокрема, перед представниками інституту виступив директор KSAP Ян Паства, який детально розповів про створення публічної служби у Польщі, її історію, структуру, відверто відповів на запитання. Замість запланованих 90 хвилин спілкування з керівником польського закладу тривало дві з половиною години. Велике зацікавлення викликав майстер клас з питань боротьби з корупцією, який провела спеціально запрошений викладач, психолог Малгожата Славінська. Під час її занять, як співробітники так і слухачі інституту активно брали участь у дискусіях, працювали у підгрупах, презентували своє бачення подолання корупції у різних сферах суспільного життя. Слухачі інституту творчо підійшли до роботи та супроводжували свої виступи відеоматеріалами, що було позитивно оцінено польськими колегами.
   Окрім лекційних занять на базі KSAP у рамках програми семінару учасники мали можливість відвідати Сейм Республіки Польща, Президентський палац, адміністрацію Маршалка Мазовецького воєводства, Міністерство інфраструктури та розвитку.
   Окремо, для представників інституту було підготовлено екскурсію до Коледжу Європи у Натоліні - престижного вищого навчального закладу, що розташований у мальовничому районі Варшави. Студентами цього закладу, що готує управлінців для європейських інституцій, можуть стати громадяни різних країн, які пройдуть ретельний конкурсний відбір. Зокрема, у 2014 році документи на навчання подали близька 400 українців, 13 з яких успішно пройшли конкурс та були зараховані до коледжу.
   Участь у семінарі не обмежувалася суто навчальною програмою. Під час перебування у Польщі члени української делегації мали можливість ознайомитись із багатою культурною спадщиною країни. Так, для делегації було підготовлено екскурсію містом Варшава та візит до музею Варшавського повстання. У вільний від занять час співробітники та студенти інституту познайомились із культурними пам’ятками польської столиці, відвідали музеї, зоопарк, а також здійснили подорож до стародавнього м. Торунь. 15 травня відбулось урочисте завершення навчального семінару, під час якого усім представникам інституту було вручено міжнародні сертифікати. На церемонії закриття директор KSAP Ян Паства та представник Польсько-Американського Фонду Свободи Мирослав Скорко відзначили важливість підтримки України у розбудові демократії, та висловили сподівання на подальшу плідну співпрацю. Зі свого боку усі українські учасники щиро подякували польським колегам та відзначили корисність і результативність навчання. Керівник української делегації професор Л.Л. Приходченко передала подяку організаторам програми від директора ОРІДУ НАДУ при Президентові України професора М.М. Іжі та запросила директора KSAP Яна Паства відвідати Одесу та познайомитись із діяльністю інституту.



Фотогалерея додається.