Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)



   День Гідності та Свободи
Указом Президента України № 872/2014 від 13 листопада 2014 року з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року - лютому 2014 року стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору в Україні визначено 21 листопада Днем Гідності та Свободи, який буде відзначається щорічно.
«Україна - це територія гідності і свободи. Такими нас зробила не одна, а дві революції - наш Майдан 2004-го року, який був Святом Свободи, і Революція 2013-го року, Революція Гідності. Це був дуже важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи. Мені, як Президенту України, залишається лише документально засвідчити це і підписати Указ про День гідності та свободи, який українці віднині і навіки будуть відзначати 21 листопада», - зазначив глава держави, Петро Порошенко.
Революція Гідності 2013-2014 рр. та війна українського народу проти російської агресії стали центральними подіями новітньої історії не лише України, а і Європи та світу. Революція Гідності сприяла відродженню цінностей свободи, гідності, переосмисленню багатьма людьми світу свого призначення. А російська агресія проти України змусила вільний світ усвідомити мету російського режиму та почати готуватися до опору.
Першопричинами Революції Гідності були: протест проти залежності України від Росії, бажання ліквідувати корупційну систему та відкрити можливості для розвитку країни. 21 листопада 2013 р. кілька журналістів вийшли на Майдан Незалежності у Києві та поширили в соціальних мережах заклик до всіх небайдужих приєднатися. На Майдані того дня зібралося півтори тисячі осіб, переважно журналісти та молодь. Першими до Євромайдану долучилися студенти. Спочатку протестувальники вимагали лише підписання Угоди з ЄС, через що акцію було названо «Євромайданом». Згодом протест підтримала опозиція. Перший мітинг на Європейській площі у центрі столиці виявився найбільш масовим за останні кілька років – понад 100 тисяч учасників. На Майдані зміцнювалася багатоетнічна українська політична нація, заснована на патріотизмі, народній гідності й волі до справедливості. Майдан продемонстрував здатність українців до самоорганізації, взаємодопомоги та самопожертви, виявив, що для наших співгромадян, незалежно від регіону проживання, етнічної належності та мови важливими цінностями є свобода, людська гідність, право обирати свою долю.
Отже, здобутками Революції Гідності стали: збереження державного суверенітету України; ліквідація диктатури в результаті скасування «диктаторських законів», відновлення основних демократичних свобод; ліквідація корумпованого режиму В. Януковича; відновлення руху України до європейських стандартів життя і демократичних свобод; презентація України у світі як країни громадян з високим почуттям гідності; зростання ідей патріотизму та солідарності серед громадян України; подолання у суспільстві страху перед тиранією та репресіями; прискорене завершення формування української політичної влади та громадянського суспільства.
Під час російської агресії відродилися самоповага, кращі героїчні військові традиції українського народу та готовність людей усіляко підтримувати свою країну: особистою збройною участю, волонтерською працею, грішми, майном. Волонтерський рух для допомоги армії та постраждалим цивільним досяг в Україні небувалих для сучасної Європи розмірів. Навіть діти надсилали захисникам Вітчизни заощаджені чи наколядовані гроші та свої малюнки.
Єдність і свобода робить нас гідними нащадками наших батьків!
Будемо з шаною зберігати і захищати цей безцінний скарб!
Хай береже нас усіх Господь і слава Йому за цю прекрасну країну - Україну!
З більш детальною інформацією можна ознайомитись за наступними Інтернет-посиланнями:

Детальніше

Детальніше